Over Scouting

Wat is Scouting?


Een afwisselende en plezierige vrijetijdsbesteding, dat is wat Scouting te bieden heeft.

Maar Scouting is meer: naarmate je als jeugdlid ouder wordt en je langer bij Scouting bent, neemt je zelfstandigheid toe; de begeleiding kan daardoor dus afnemen.



Het ontstaan van Scouting

Het programma dat Scouting biedt, is gebaseerd op de ideeën van de Engelsman Baden-Powell. Hij bedacht het Scoutingspel aan het begin van de 20e eeuw. Door er voortdurend een eigentijdse draai aan te geven wordt Scouting steeds aantrekkelijker. Steeds meer jongens en meisjes in Nederland worden lid van een Scoutinggroep. Dat betekent dat Scouting aanslaat!

Scouting Nederland is in 1973 ontstaan door de samenvoeging van twee jongens- en twee meisjesorganisaties. Deze samenvoeging kwam voort uit de wens naar betere samenwerking en om de terugloop van leden een halt toe te roepen. Het ledental is vanaf 1985 enorm gestegen.

Scouting Nederland is zowel lid van de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) als van de World Organization of the Scout Movement (WOSM).

Scouting Nederland is een gemengde vereniging. toch is niet iedere groep gemengd. Scouting kent zowel gemengde groepen als groepen met alleen jongens of alleen meisjes.



Installeren

Bij alle speltakken word je op een gegeven moment geïnstalleerd, maar dat is bij elke speltak anders. Wel moet iedereen een eed afleggen bij de leiding en hierna krijg je de basisinsignes en een das en mag je jezelf officieel Scout noemen.



De organisatie

Ruim 1300 groepen door heel Nederland zijn aangesloten bij Scouting Nederland. Gemiddeld 30 groepen vormen een Scoutingregio. Daarvan zijn er nu 47 in ons land. Het beleid van de vereniging wordt vastgesteld door de Landelijke raad, zeg maar ‘het parlement’ van Scouting. Het bestuur van Scouting Nederland is verantwoordelijk voor de beleidsvoorbereiding en de -uitvoering. Het maakt daarbij gebruik van de medewerkers van het Landelijk servicecentrum.



Deskundige leiding

Ruim 25.000 vrijwilligers maken het mogelijk dat meer dan 100.000 kinderen en jongeren het spel van Scouting spelen. Zij zijn als het ware de reisleiders van de ontdekkingsreis. De bedenkers van het avontuur. Een groot deel van die vrijwilligers doet dat als leidinggevende. Daarnaast zijn er allerlei mensen actief in verschillende besturen en in ondersteunende functies.

Leidinggevenden worden door Scouting Nederland zelf opgeleid. Het trainingsaanbod is maatwerk. Na een basistraining blijven leidinggevenden zich verder ontwikkelen met gespecialiseerde vervolgtrainingen aangevuld met EHBO. Ook voor leiding staat plezier voorop. Ze doen het tenslotte vrijwillig. Maar niet vrijblijvend. U mag 100% inzet verwachten.



Spelend op ontdekkingsreis


Plezier staat bij Scouting voorop. Maar Scouting is meer. Bij Scouting verkennen kinderen en jongeren de wereld om zich heen. Ze verleggen steeds hun grenzen. Eerst nog speels, later steeds avontuurlijker en met meer uitdaging. Spelenderwijs leren ze hun eigen verantwoordelijkheid kennen. Ze worden zelfstandig en nemen hun eigen beslissingen. Leiding wordt steeds meer begeleiding. Zo helpt Scouting kinderen bij het ontwikkelen van hun persoonlijkheid.

Een aantal thema’s staan centraal in de ontdekkingsreis van Scouting:

Een Scout ontwikkelt zijn eigen talenten. Er is ruimte voor de persoonlijke interesses van ieder kind. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig.

Een Scout verliest een ander nooit uit het oog. Samenspel en samenwerken. Niet voor niets beloven ze elkaar: jullie kunnen op me rekenen.

Scouts staan bovendien open voor hun omgeving. Scouting respecteert alle culturen in de wereld en wil ervan leren. En minstens zo belangrijk: de natuur. Geen beter leven dan buitenleven. En daar moet je zuinig op zijn.